Minnesstunder är till för att ta farväl

Minnesstunders huvudsakliga funktion är att ge tid för alla anhöriga att samlas, samtala och minnas den tid som varit och personen som gått bort. Det är ett fint sätt att tillsammans kunna bearbeta begravningen och det som hänt. Att förlora någon är svårt, framförallt när man spenderat större delar av sitt liv tillsammans med personen. Därför är en minnesstund ett bra sätt att hedra den som gått bort och ta ett sista farväl.

Anordna en minnesstund

Vanligtvis hålls en minnesstund direkt efter att begravningen skett. På minnesstunden är alla som varit delaktiga på begravningen välkomna att samlas för att ta en fika eller en måltid ihop, samtidigt som de kan samtala kring begravningen och personen som har gått bort. Minnesstunder brukar främst hållas i en närliggande lokal i anslutning till kyrkan, men i vissa fall kan det även vara på en restaurang, i bostaden eller någon annan lämplig plats.

Om man ska anordna en minnesstund för någon som avlidit kan det vara bra att planera det i god tid så alla som vill medverka vet om när den ska ägas rum. Ett simpelt sätt att berätta om att en minnesstund ska hållas kan vara genom att skriva ut det i dödsannonsen, skicka en skriftlig inbjudan eller genom att ringa samtal.

Beroende på var minnesstunden hålls, vilken tid det är, antalet människor som kommer, gästernas ålder och ekonomin, kan det valet av vad som bjuds variera. Vanligtvis räcker det med en fika. Kanske en kopp kaffe, saft till barnen, bulle och smörgåsar. För den som istället vill göra minnesstunden en aning festligare kan en måltid passa bättre. Kanske bjuder man på den avlidnes favoritmat eller catering för att hedra den som gått bort på så vis.

Oavsett hur eller var man bestämmer sig för att minnesstunden ska hållas brukar det vara mycket uppskattat då man får tid att sörja tillsammans.