Mat och dryck vid minnesstunden

När någon gått bort är det vanligt att en minnesstund anordnas för den avlidne. Var minnesstunden äger rum kan variera. Det kan vara allt från ett församlingshem, en närliggande lokal i anslutning till kyrkan, i en bostad, på en restaurang eller någon annan plats som man finner lämplig.

Beroende på hur många människor som kommer till minnesstunden och om man har rest långt eller inte för att medverka på begravningen kan även utbudet av mat och dryck vara varierande. Även när på dagen minnesstunden hålls och om den kommer bli långdragen eller ej kan vara avgörande för vad som ska serveras.

Beställa fika från ett bageri

För den som vill ha ett billigare alternativ kan man välja att beställa fika från ett bageri, så som smörgåsar, bullar, kaffe och saft. Det lämpar sig även bra om man i förtid vet att det inte kommer bli någon långdragen minnesstund. Vill man trots det bjuda på något mer matigt är det även vanligt att man beställer in en smörgåstårta eller en soppa som äts innan fikat.

Om man väljer att beställa smörgåsar och fikabröd från ett bageri så gäller det att vara ute i god tid så bageriet är medveten om när maten ska serveras. Självfallet får man nygjord mat inför minnesstunden, men det är viktigt att de vet om vilka datum som bröden och fikat ska vara färdiggjort inför så att det inte blir några förseningar.

Olika alternativ av mat och dryck

Vad som serveras eller om något ens serveras på minnesstunden är upp till var och en. Det finns inget som säger att det måste finnas varken mat eller dryck, trots att det är vanligt att man bjuder på något. En del väljer att göra minnesstunden till en mer högtidlig och festlig stund, då man istället serverar en riktig måltid eller catering för att hedra den avlidne personen.